A A A
Meldpunt Discriminatie en Pesten - Logo

MDP bij het College voor de Rechten van de Mens

Bij de behandeling van een melding kan worden besloten om een oordeel te vragen aan het College voor de Rechten van de Mens (CRM). Indien er een vermoeden van discriminatie bestaat worden melders door MDP bijgestaan bij procedures bij het CRM.

Het CRM toetst in die procedure de gelijkebehandelingswetgeving en doet uitspraak. MDP draagt zorg voor de dossiervorming, procesvertegenwoordiging en eventueel een follow-up. Op de website www.mensenrechten.nl kunt u alle oordelen van het CRM lezen. Onderstaand een overzicht van  enkele recente CRM-oordelen uit regio Gelderland-Midden:

  • Storm B.V., eigenaar van Hotel de Wageningsche Berg, discrimineerde een moslima door haar te ontslaan omdat zij een hoofddoek ging dragen (meer informatie, zie oordeel: 2016-32).
  • Veganisme is een levensovertuiging. De eigenaresse van een eenmanszaak discrimineerde een man op grond van levensovertuiging door hem niet te bemiddelen als seniorenhulp (meer informatie, zie oordeel: 2016-57).
  • Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) discrimineerde een vrouw op grond van haar godsdienst bij de werving en selectie voor de functie AMV medewerker (meer informatie, zie oordeel: 2016-73).

 

Nieuws
Landelijk onderzoek naar de werking van discriminatie meldpunten

Onlangs is in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), ten behoeve van de Tweede Kamer, de werking van antidiscriminatievoorzieningen (Adv's) onderzocht. Het onderzoek is positief over zelfstandig regionaal georganiseerde Adv's, .... Lees meer >

MDP rond succesvolle voorlichtingsronde bij basisteams politie af

Meldpunt discriminatie en pesten (MDP) heeft onlangs de voorlichtingsronde langs de basisteams van de politie in de regio Gelderland-Midden afgesloten. Tijdens de bijeenkomsten stond kennisdeling en samenwerking ten aanzien van discriminatie, pesten en sociale veiligheid centr.... Lees meer >

MDP in uitzending Nieuwsuur in verband met aanpak discriminatie in het voetbal

Uit een inventarisatie van televisieprogramma Nieuwsuur blijkt dat het bijna onmogelijk is om de bewijslast rond te krijgen tegen makers van oerwoudgeluiden in voetbalstadions. Vitesse is naar aanleiding van een incident tijdens de wedstrijd Vitesse - Ajax, gericht tegen .... Lees meer >