A A A
Meldpunt Discriminatie en Pesten - Logo

Uitspraken van discriminatie door rechtbank Arnhem-Zutphen

Een overzicht van uitspraken door rechtbank Arnhem/Zutphen:

  • Een 40- jarige man uit Ede heeft een werkstraf gekregen van 30 uur voor het uitschelden en beledigen van zijn buren van Roma/Sinti afkomst.
  • Echtpaar uit Westervoort met Joodse achtergrond wordt gediscrimineerd door de buren. "Ze hadden jullie moeten vergassen', gaat rechter te ver. Veroorzakers veroordeeld tot 40 uur werkstraf.
  • Tijdens het uitgaan in Wageningen hebben twee mannen van 30 en 35 jaar een homostel in elkaar geslagen. Beide daders kregen zes maanden onvoorwaardelijk celstraf opgelegd door de politierechter.
  • Scanderen Whitepower en uitbeelden Hitlergroet op straat in Arnhem. Verdachte beroept zich op onwetendheid tijdens zitting. Rechter acht opzet discriminatie niet bewezen.  
  • Racisme. De rechtbank heeft een 29-jarige man uit Arnhem veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur voor het opzettelijke discrimineren wegens ras, binnen de uitoefening van zijn beroep. De 29-jarige man had in zijn functie als medewerker een e-mail met beledigende tekst over een sollicitant aan zijn werkgever verzonden.
  • Een 22-jarige man uit Pannerden is veroordeeld tot drie jaar cel voor een discriminatoire aanslag op de woning van een Somalisch gezin. Naast een ontploffing hing hij ook pamfletten op met de tekst "Blank is beter. Eigen volk eerst! Allochtonen moeten weg hier! Dit is pas het begin!".

 

Nieuws
Landelijk onderzoek naar de werking van discriminatie meldpunten

Onlangs is in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), ten behoeve van de Tweede Kamer, de werking van antidiscriminatievoorzieningen (Adv's) onderzocht. Het onderzoek is positief over zelfstandig regionaal georganiseerde Adv's, .... Lees meer >

MDP rond succesvolle voorlichtingsronde bij basisteams politie af

Meldpunt discriminatie en pesten (MDP) heeft onlangs de voorlichtingsronde langs de basisteams van de politie in de regio Gelderland-Midden afgesloten. Tijdens de bijeenkomsten stond kennisdeling en samenwerking ten aanzien van discriminatie, pesten en sociale veiligheid centr.... Lees meer >

MDP in uitzending Nieuwsuur in verband met aanpak discriminatie in het voetbal

Uit een inventarisatie van televisieprogramma Nieuwsuur blijkt dat het bijna onmogelijk is om de bewijslast rond te krijgen tegen makers van oerwoudgeluiden in voetbalstadions. Vitesse is naar aanleiding van een incident tijdens de wedstrijd Vitesse - Ajax, gericht tegen .... Lees meer >